Voordelen van aardgasvrije verwarming

In 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. Dit betekent dat zowel de verwarming, het warme tapwater als het koken zonder gas moet gebeuren. Hoewel deze transitie tijdrovend, complex en duur zal zijn, kleven er ook veel voordelen aan een aardgasvrije woning. In deze blog behandelen we daarom de voordelen van een aardgasvrije verwarming voor je woning.

Hoe moeten we aardgasvrij verwarmen?

Zowel verwarmen, koken als het voorzien van warm tapwater moet uiteindelijk zonder gas gebeuren. Elektrisch koken is gelukkig al een tijd geen probleem meer en wordt zelfs als fijner ervaren door woningeigenaren die al zijn overgestapt. Het meest populaire alternatief hiervoor is inductie. Voor de verwarming en warm tapwater ben je al gauw aangewezen op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler. Een warmtenet is niet overal toepasbaar en vaak een stuk duurder dan individuele verwarming. Daarnaast heb je bij een warmtenet geen keus voor een andere vorm van verwarming. Een zonneboiler is in de meeste gevallen niet voldoende om een hele woning te verwarmen. Voor het overgrote deel van de woningen zal de verwarming gerealiseerd moeten worden met een warmtepomp of andere verwarmingsmethoden.

Voordelen warmtepomp ten opzichte van cv-ketel

Een warmtepomp heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere vormen van verwarmen. Zo is een warmtepomp gemiddeld een factor 4 efficiënter dan een cv-ketel. Een cv-ketel verwarmt water door gas te verbranden. Hierbij wordt ongeveer 80–90% van de energie uit het gas omgezet in warmte. Bij een warmtepomp wordt elektriciteit omgezet in warmte door lucht samen te persen. Omdat het gas onder hoge druk komt te staan wordt het warmer. Deze warmte verwarmt vervolgens via het verwarmingssysteem de woning. Een warmtepomp kan op deze manier gemiddeld 1 kWh stroom omzetten in het equivalent van 4 kWh stroom aan warmte. Het rendement van een lucht-warmtepomp is dus gemiddeld 400%.

event_note January 22, 2021

account_box Gert Verheyen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *