Je woning verduurzamen, een grote investering?

Veel mensen overwegen hun woning te verduurzamen. Maar lopen tegen een aantal obstakels aan zoals geen duidelijke en complete informatie of te hoge investeringskosten. Vooral die laatste is vaak de belangrijkste reden voor het afzien van verduurzaming. Maar is deze barrière wel gegrond?

Je woning verduurzamen is een lange-termijn-investering en je zal voor een redelijke tijd dat geld dus moeten ‘missen’. In deze blog leggen we uit dat het financieringsaspect juist vaak geen probleem hoeft te zijn.

Hoog bedrag en lange looptijd: vergelijkbaar met een hypotheek

Je kunt het verduurzamen van je woning vergelijken met het aanschaffen van een woning. Je maakt namelijk een beslissing die een grote impact heeft op je wooncomfort én het gaat over grote bedragen. Een woning aanschaffen is natuurlijk een beslissing die gaat over een veel groter bedrag, maar de twee hoofdzakelijke financiële kenmerken komen overeen; lange looptijd van de investering en hoge bedragen.

Hypotheek vanzelfsprekend, verduurzaming niet?

Vreemd eigenlijk, over het algemeen zien we dit als twee totaal verschillende dingen. Vrijwel iedereen koopt zijn woning met behulp van een hypotheek. Daarentegen hebben we vaak het gevoel dat we het verduurzamen van onze woning wél direct uit de eigen zak moeten betalen.

Dit hoeft natuurlijk niet, bij verschillende hypotheekverstrekkers kun je speciaal voor het verduurzamen van je woning extra lenen bovenop je hypotheek (6%). Daarnaast zijn er ook vaak andere leningen beschikbaar, zoals de Duurzaamheidslening van het SVn. Dit is een lening tegen 1,6% rente per jaar, zeer voordelig dus!

event_note March 22, 2021

account_box Gert Verheyen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *