Het belang van isoleren voor een aardgasvrije gebouwde omgeving

Het Klimaatakkoord liegt er niet om: vanaf 2050 moet de gehele gebouwde omgeving aardgasvrij zijn. Het stoken van aardgas draagt namelijk bij aan de uitstoot van CO2. Gelukkig bestaan er tal van mogelijkheden om je woning zonder aardgas te verwarmen. Dit kan onder andere door collectieve warmtenetten of een individuele warmtepomp. Deze verwarmingsopties vereisen echter wel een goed geïsoleerde woning. Het isoleren van je woning is daarom een noodzakelijke stap naar een aardgasvrije gebouwde omgeving.

Waarom zijn veel huizen nog niet geïsoleerd?

Het na-isoleren van je woning is eigenlijk een no-brainer. De maatregelen zijn relatief eenvoudige ingrepen die snel en tegen een gunstige prijs geïnstalleerd kunnen worden. Daarnaast verdient isolatie, met uitzondering van isolatieglas, zich ook vrij snel terug. Spouwmuurisolatie heb je door de lagere stookkosten gemiddeld binnen 4 jaar alweer terugverdiend. Ook verhoogt isolatie het wooncomfort en draagt het bij aan een gezonder binnenklimaat omdat het vochtproblemen voorkomt.

Ondanks de voordelen stagneert het aantal woningisolaties al een aantal jaar, terwijl er juist op grotere schaal geïsoleerd moet worden om de doelstellingen in het Klimaatakkoord te halen. Uit cijfers van Milieu Centraal blijkt dat er nog ongeveer 5.5 miljoen woningen van voor 1992 geïsoleerd kunnen worden. Hier zijn een aantal redenen voor. Allereerst is het na-isoleren van je woning een stuk minder populair dan het aanschaffen van zonnepanelen of een warmtepomp. Deze verduurzamingsopties zijn namelijk meteen zichtbaar en erg veel in het nieuws, waardoor ze populair zijn bij woningeigenaren. Daarnaast blijft het na-isoleren van je woning maatwerk. Hierdoor kunnen er op wijkniveau geen grote slagen gemaakt worden. Als laatste weet de gemiddelde woningeigenaar weinig over het isoleren van zijn/haar woning. Het is vaak onbekend welk isolatiemateriaal geschikt is, wat de kosten zijn en hoe de uitvoer geregeld wordt. Hierdoor associëren veel woningeigenaren het isoleren van hun woning met een hoop gedoe en laten ze het er bij zitten. Het is dus ook van belang dat woningeigenaren een goed, onafhankelijk advies krijgen van de isolatiemogelijkheden van hun woning.

event_note April 22, 2021

account_box Gert Verheyen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *